1,25 miljoen euro voor Doelse kogge

Minister voor onroerend erfgoed Bourgeois engageerde zich in 2010 om de nodige middelen te voorzien voor het onderzoek naar de Doelse kogge. Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer is dan ook heel tevreden dat, na een aantal bewarende maatregelen in 2009 en een serie staalnames in de loop van dit jaar, in de begroting van 2011 maar liefst 1 249 000 euro werd uitgetrokken voor de kogge.

Het geld moet dienen voor de aanwerving van een tijdelijke labomedewerker (52 000 euro), een vriesdrooginstallatie (750 000 euro) en voor de inrichting van de conservatieruimte
(250 000 euro eveneens op de kapitaalkredieten).

Het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed (VIOE) voert het onderzoek uit in het Waterbouwkundig Laboratorium in Antwerpen. Er wordt 36 maanden voor uitgetrokken. Aan de hand van de resultaten van de staalnamen zal wellicht begin 2011 kunnen ingeschat worden of er tot conservatie kan overgegaan worden.

De kogge werd ontdekt bij de graafwerken aan het Deurganckdok in Doel in september 2000. Er zijn in de wereld slechts enkele exemplaren teruggevonden van dit type schip.

Het dossier van de kogge sleept al ruim tien jaar aan. Maar liefst vier ministers waren achtereenvolgens verantwoordelijk voor het dossier maar zonder veel vooruitgang. Velen begonnen te vrezen dat een beslissing over deze wereldvondst binnenkort niet meer nodig zal zijn omdat er niets meer van zou resten door de slechte bewaring.

Jos De Meyer: Ik ben meer dan blij dat na maar liefst twaalf parlementaire vragen, ruim tien jaar na de vondst, het onderzoek eindelijk opgestart is. Dit bewijst dat de aanhouder wint.

Het VIOE heeft ook een website rond het onderzoek naar de kogge opgezet: www.kogge.be

Categorie├źnGeen categorie

Geef een reactie