Vlaams Parlement veroordeelt gewelddadige anti-GGO-actie

Op 29 mei maakten actievoerders een GGO-aardappelveld in Wetteren onbruikbaar. Het onderzoeksproject liep dermate schade op, dat de proef, net als de geïnvesteerde middelen, deels verloren is.

Reeds op 27 april 2011 riep Vlaams volksvertegenwoordiger en voorzitter van de commissie landbouw Jos De Meyer zijn collega’s op tot duidelijke stellingname tegen dergelijke praktijken.

Deze actie deed hem nu een versnelling hoger schakelen. Hij bracht het Vlaams parlement ertoe wat voorviel krachtig te veroordelen en de regering te vragen het overheidsgestuurd biotechnologisch onderzoek, verder te zetten.

Op 1 juni keurde de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement de resolutie waartoe De Meyer het initiatief nam goed. Met deze resolutie vraagt het Parlement de regering om de uitvoering van goedgekeurde onafhankelijke onderzoeken onder de vorm van veldproeven met genetisch gemanipuleerde organismen, te vrijwaren.

De resolutie gaat uit van het belang van de uitvoering van onafhankelijke, wetenschappelijk ondersteunde en begeleide praktijktests in een gecontroleerde omgeving en gefinancierd met overheidsmiddelen.

Ze toont respect voor eventuele meningsverschillen en erkent het recht op het uiten daarvan, maar beklemtoont dat het vernielen van wetenschappelijk materiaal op geen enkele manier te rechtvaardigen is.

Naast het verder zetten van dergelijk onderzoek, pleiten Jos De Meyer en zijn collega’s er ook voor het constructieve publieke debat over GGO’s onverminderd verder te zetten.

De resolutie werd gesteund door alle fracties behalve Groen en één onthouding bij Vlaams Belang.

CategorieënGeen categorie

Geef een reactie