Nog vier mogelijk locaties voor bouwdok Oosterweeltunnel

Voor de bouw van de Oosterweeltunnel moet een bouwdok worden gegraven. Er zullen in totaal 24 betonnen tunnelelementen moeten worden gegoten die dan nadien in de Schelde worden verzonken. Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer vroeg minister van openbare werken Hilde Crevits waar dit bouwdok zal komen. Momenteel blijken er nog vier mogelijke locaties in aanmerking te komen.

Momenteel worden in de Antwerpse haven twee locaties onderzocht, aldus Crevits, onder andere de plaats waar de toekomstige uitbreiding van het Verrebroekdok zou komen en de plaats van het Saeftingedok. In het verleden zijn ook de locaties bestudeerd in de Zeebrugse haven (zuidelijk insteekdok) en in Nederland (Barendrecht). Ook deze laatste twee locaties zijn nog niet helemaal afgeschreven.

Volgens de huidige inzichten zou het bouwdok moeten zijn gerealiseerd en ter beschikking staan voor de realisatie van de tunnelelementen tegen 1 januari 2015. Indien het mogelijk is om de realisatie van een bouwdok in te passen in de voorziene uitbreiding van de haven – hetzij in Antwerpen, hetzij in Zeebrugge – dan is dit uiteraard wenselijk vanwege de zorgzame en optimale besteding van overheidsmiddelen, benadrukte de minister.

Ze wees er ook op dat het bouwdok waarin destijds de tunnelelementen van de Kennedytunnel werden gebouwd, nu het slikken- en schorrengebied Burchtse Weel vormt. Daarom, zo stelt zij, dat een eventuele realisatie van een bouwdok in de zone van Saeftingedok niet per se een voorafname hoeft te zijn van een beslissing over de noodzakelijkheid en de timing van dit Saeftingedok.

CategorieënGeen categorie

Geef een reactie