In 2023 start reconstructie Doelse Kogge uit 1325!

De reconstructie van de Doelse Kogge zal in 2023 effectief beginnen. Dat antwoordde minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op een vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer (CD&V)

In september 2000 ontdekte men bij graafwerken aan het Deurganckdok in Doel een vrij goed bewaard wrak van een middeleeuwse kogge, daterend uit 1325. De Doelse Kogge is tot op heden de oudste en de tweede grootste van de slechts twintig exemplaren van dit type schip die werden teruggevonden in Europa.
“De eigenlijke conservering van de Doelse Kogge is al gestart. De scheepsfragmenten worden nat bewaard in speciaal daartoe ingerichte containers. De containers zijn op hun beurt in geklimatiseerde boxen opgesteld, zodat de behandeling van het scheepshout gecontroleerd kan gebeuren. Er zijn testen uitgevoerd en de conservatiebehandeling kan op grote schaal gestart worden. We verwachten dat de reconstructie start in 2023. Dat gebeurt in de tentoonstellingsruimte en kan dus publiek worden gevolgd,” kondigt minister-president Geert Bourgeois. (Het Nieuwsblad, gvh)

CategorieënGeen categorie

Geef een reactie