Geluidsschermen langs E34 alleen als gemeente mee geld ophoest!

De buurtbewoners van de wijk De Zandberg vragen al sinds 2009 om geluidsschermen te plaatsen langs de E34 Antwerpen-Knokke. Minister Ben Weyts wil nu op die vraag ingaan, maar dan moet het gemeentebestuur zelf wel met 720.000 euro over de brug komen.
Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer (CD&V) heeft de vraag opnieuw aangekaart bij minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts (N-VA).
“Sinds 2009 vragen de inwoners van De Zandberg in Moerbeke geluidsschermen of het aanleggen van een gronddam om het geluid te weren. In het verleden werd door toenmalig bevoegd minister Hilde Crevits (CD&V) beloofd om deze mogelijkheid te onderzoeken”, aldus De Meyer.
Nu laat de huidige bevoegde minister Weyts aan Jos De Meyer weten dat er in 2013 een akoestische studie werd uitgevoerd om een mogelijke gronddam aan te leggen aan De Zandberg. “Uit die studie is gebleken dat het geluidsdrukniveau maximaal 66,9 decibel bedroeg. De aanleg van een gronddam met een hoogte van 3,5 meter, de grootst mogelijke hoogte op dit terrein, zal het geluidsdrukniveau niet op alle punten tot onder de 60 dB brengen. Een geluidsscherm zal daarom efficiënter zijn dan een gronddam. Maar daarin zal, gezien het relatief lage geluidsdrukniveau, ook de gemeente Moerbeke moeten bijdragen”, aldus de minister in zijn antwoord. Pas wanneer de geluidsdruk echt significant de drempel zou overschrijden, kan de Vlaamse regering dieper in de geldbeugel tasten.
De buurt en vooral het Moerbeekse gemeentebestuur reageren ontgoocheld. Burgemeester Robby De Caluwé (Open VLD): “De metingen werden uitgevoerd in 2011 en niet in 2013. Aangezien de minister in zijn antwoord zelf aanstipte dat de meetresultaten steeds vijf jaar significant blijven, kunnen wij niet anders dan vaststellen dat de cijfers niet meer betrouwbaar zijn. Wij hebben in maart dit jaar via volksvertegenwoordiger Matthias De Clercq (Open VLD) al gevraagd om nieuwe metingen te doen. De minister ging daar toen niet op in. Ik stel vast dat dit ook nu blijkbaar niet in het vooruitzicht wordt gesteld.” (Het Nieuwsblad, Ivan Elegeert)

CategorieënGeen categorie

Geef een reactie