Jos op landbouwstage

Voorzitter van de commissie voor landbouw van het Vlaams parlement Jos De Meyer ging donderdagnamiddag op uitnodiging van de Landelijke Gilde op zomerstage bij de familie D’Hooghe in Nieuwkerken-Waas. Vooral de professionele manier waarop aan verbreding gedaan wordt trok de aandacht van Jos. ‘De landbouwsector ken ik vrij goed in de praktijk door de vele contacten met landbouwers die ik heb, maar hoe een goed melkveebedrijf deze in-de-media-veelbesproken verbreding in de praktijk aanpakt, ben ik enorm benieuwd naar’, liet Jos De Meyer weten voor de start van de stage.

Een uitgebreide familie

Vader Luc en zijn vrouw Betty waren blij om Jos nog eens op het bedrijf terug te zien. Stadsgenoot Jos is immers geen onbekende van de familie. Zonen Pieter en Mathias waren ook aanwezig. Sinds 2014 is Pieter meegestapt in het melkveebedrijf, maar ook zoon Mathias helpt regelmatig na het werk, want hij kweekt al 3 jaar blauwe bessen voor de thuisverkoop. Dochters Leen en Fien konden niet aanwezig zijn, maar zij zorgen samen met mama Betty voor de verbreding op de boerderij. Sinds 2 jaar worden er zeer succesvolle boerderijkampen georganiseerd in de schoolvakanties, bovenop de 50 klassen die reeds te gast zijn op het bedrijf doorheen het schooljaar. Alsof dat nog niet genoeg is, zijn er ook 3 hulpboeren die via groene zorg meehelpen op de boerderij. Hulpboer Tim was dan ook zeer blij met het bezoek.

Een sterke ondernemer

Na afloop van de stage blikt Jos De Meyer tevreden terug: ‘Het was goed om de permanente evolutie in de sector te zien. De complexiteit neemt duidelijk toe. Je moet een sterke ondernemer zijn om vandaag nog zo’n landbouwbedrijf over te nemen. Ik vraag dan ook extra aandacht voor bedrijfsoverdrachten in Vlaanderen. Het was ook goed om te zien hoe duurzaamheid als vanzelfsprekend wordt ingebouwd in alle facetten van het bedrijf. Tot slot heb ik gemerkt dat de familie D’Hooghe zeer goed werk doet voor het draagvlak van onze landbouwsector in de dorpskern van Nieuwkerken-Waas en de bredere regio, ook al is het verbredingsluik praktisch en qua regelgeving niet evident.’ Tijdens de bedrijfsrondgang en de werkjes door werd er grondig gepraat over de bedrijfsstrategie van de familie. ‘Wij willen nog een echte boerderij blijven’, aldus Pieter en Luc, ‘en hopen onze melkveetak dan ook verder te kunnen uitbouwen, zonder dat we hiervoor de verbreding en de varkens moeten afbouwen.’ (Boerenbond, Matthias Vercauteren)

Geef een reactie