Loszittende stukken beton van snelwegbrug preventief afgetikt

1,2 miljoen euro voor sanering drie bruggen over E17

Foto: Kristof Pieters

Het Agentschap Wegen & Verkeer trekt 1,2 miljoen euro uit voor de renovatie van drie bruggen over de E17 in Temse en Beervelde. De werken zullen in 2021 uitgevoerd worden. In afwachting daarvan werden het voorbije weekend al loszittende stukken beton ‘afgetikt’ aan de brug ter hoogte van de Landmolenstraat in Temse. Zo wil men voorkomen dat er stukjes beton op voorbijrijdende wagens zouden vallen.

In het investeringsprogramma 2019-2021 van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is 1,2 miljoen euro voorzien voor het saneren van drie bruggen over de E17 in Temse en Beervelde. Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer (CD&V) vroeg aan minister voor Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) wat de werken exact inhouden en peilde ook naar de stand van zaken in het dossier. Volgens de minister is het de bedoeling om de bruggen in de Landmolenstraat in Temse en in de Kruibekestraat in Bazel aan te pakken. “Bij deze werken wordt de wegverharding, waterdichting en de bruguitrusting zoals de leuning volledig vernieuwd”, aldus Weyts. “Tegelijk zullen er betonherstellingen en beschermingswerken aan de bruggen worden uitgevoerd. Tot slot wordt er bekeken om een volwaardig fiets- of voetpad op de bruggen aan te leggen. De aanbesteding is voorzien in 2020. De werken kunnen dan uitgevoerd worden van maart tot juli en van augustus tot oktober 2021.”

De controleurs konden vaststellen dat er effectief betonrot aanwezig was aan enkele dwarsbalken. Zorgwekkend is de situatie echter niet. Er is geen gevaar voor het verkeer dat over of onder de bruggen rijdt. De E17 en de bruggen dateren uit begin jaren zeventig en zijn dus 50 jaar oud. De bruggen zijn destijds berekend om minstens 80 jaar dienst te doen. Met het aftikken wil men wel voorkomen dat er stukjes beton op voorbijrijdende wagens onder de brug zouden vallen. Werklui tikken met een hamer op het beton om te zien hoe stevig het nog is. Aan de hoeveelheid betonstukjes op het wegdek, was de ingreep blijkbaar nodig.

Omdat het dus nog even wachten is op een grondige sanering werden afgelopen weekend al noodwerkzaamheden uitgevoerd aan de brug ter hoogte van de Landmolenstraat. De brug werd op 27 januari aan een driejaarlijkse controle onderworpen. Bij deze inspectie werd vastgesteld dat er risico bestond dat kleine stukken beton konden afbrokkelen. Daarom werd afgelopen weekend ingegrepen en werd een ploeg op pad gestuurd om de brug ‘af te tikken’. Hiervoor moesten in beide richtingen van de E17 wel telkens twee van de drie rijstroken afgesloten worden. Om de verkeershinder zoveel mogelijk te beperken werd er op voorhand gecommuniceerd en werden de werken uitgevoerd op een zondag.

In december zorgde voor betonrot ook al voor problemen onder het E17-viaduct in Gentbrugge. Toen viel een stuk beton dwars door het dakraam van een bus van De Lijn. (Het Laatste Nieuws, Kristof Pieters)