Bijna 7.000 inschrijvingen voor vernieuwd toelatingsexamens arts en tandarts

Met aanvullende informatie, met name over de niet-bindende toelatingsproef diergeneeskunde.
De nieuwe formule voor de toelatingsexamens voor de opleidingen arts en tandarts schrikken de kandidaat-studenten niet af. Zo hebben zich 5.700 studenten ingeschreven voor het vernieuwde examen arts en 1.227 voor het examen tandarts. Vorig jaar ging het samen nog om 6.300 kandidaten. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) donderdag in het Vlaams Parlement bekendgemaakt in antwoord op vragen van Jos De Meyer (CD&V), Koen Daniëls (N-VA) en Jenne De Potter (CD&V).

“Bijna 7.000 inschrijvingen voor vernieuwd toelatingsexamens arts en tandarts” verder lezen

De Belseelse Trappers

De Belseelse Trappers reden gisteren hun jaarlijkse “ sponsorrit”.
Traditiegetrouw ging ik ze met collega Julien Ghesquière – tevens sponsor – even groeten.
Ik wens hen een veilige en sportieve zomer! (foto: Gunther Daman)

Lekker lokaal!

De lekkerste streekproducten rechtstreeks van bij de boer op jouw bord…
Veel respect voor onze land- en tuinbouwers die meewerken – elk op hun manier – aan een duurzame voedselproductie. (foto: Karin Vergauwen)

Puivelde koerst!

Twee koersen van elite zonder contract en beloften.
Woensdag beroepsrenners, wie zal winnen: Mathieu van der Poel of Sep Vanmarcke?

Sterke vergroening dienstwagens Vlaamse ministers

De dienstwagens van de Vlaamse ministers zijn een stuk milieuzuiniger dan enkele jaren geleden. De gemiddelde ecoscore van de wagens op de Vlaamse kabinetten is op twee jaar tijd gestegen van 58,6 naar 70,1. De rest van het wagenpark van de Vlaamse overheid hinkt nog wat achterop, maar ook daar zijn de regels intussen aangescherpt. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans (N-VA) op een schriftelijke vraag van Jos De Meyer (CD&V).
De dienstvoertuigen van de Vlaamse ministers worden jaar na jaar groener. Zo was de gemiddelde ecoscore van de Vlaamse dienstvoertuigen in 2010 nog 54,62. In 2015 was dat verbeterd naar 58,6 en volgens de laatste cijfers (van eind maart 2018) ligt de gemiddelde score intussen op 70,1.
De ecoscore geeft met een waarde van 1 tot 100 aan hoe milieuvriendelijk uw voertuig is. Hoe hoger de score, hoe beter voor het milieu.
De milieuzuinigste van de 39 dienstwagens op de Vlaamse kabinetten staat bij minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA). Diens nieuwe elektrische Hyundai haalt een score van 88. Twee dieselwagens op het kabinet van minister Liesbeth Homans en een dieselwagen op het kabinet van Sven Gatz halen met 60 de laagste scores.
Op het kabinet-Homans benadrukt men dat de twee bewuste wagens poolwagens zijn die amper gebruikt worden en dat de minister zelf gebruik maakt van een groenere Volvo (met een score van 75). “Sowieso wordt bekeken of we die poolwagens nog wel zouden vervangen wanneer ze worden weggedaan”, klinkt het nog.
Terwijl de meeste kabinetten vier of vijf dienstwagens gebruiken, doet het kabinet van CD&V-minister Joke Schauvliege het met drie wagens.
De rest van het wagenpark van de Vlaamse overheid hinkt wel wat achterop, niet alleen tegenover de kabinetten, maar ook tegenover het totale wagenpark. Zo bedroeg de gemiddelde ecoscore van het wagenpark van de Vlaamse overheid in 2016 (voor 2017 zijn er nog geen cijfers) 58,7 , terwijl het volledige Belgische wagenpark dat jaar afklopte op 59,3.
Vlaams minister Homans heeft de regels voor de Vlaamse overheid wel aangescherpt om het wagenpark te vergroenen en te ontdieselen. Verder streeft de Vlaamse overheid naar een gemiddelde ecoscore van 67 tegen 2020 voor het volledige wagenpark. “Uit de cijfers blijkt dat men daar nog zeer ver van af staat”, zegt CD&V-parlementslid De Meyer, “en men kan ook moeilijk spreken over ‘het goede voorbeeld’ als de ecoscore van de auto’s bij de gewone burger beter is dan die van de overheid”. (Belga)