You are hereBlogs / Jos De Meyer's blog / Over Jos

Over Jos


By Jos De Meyer - Posted on 01 September 2010

N70.jpg
KrisPeeters.jpg
hondje.jpg
bord.JPG

Engagement

Mijn politiek mandaat is voor mij het bijna vanzelfsprekende vervolg op mijn ervaring en mijn engagement in het jeugdwerk en later in het onderwijs. Want ook in de politiek geef ik me voor de volle 100 procent, zet ik me met hart en ziel in voor de dingen waarin ik geloof, en in de eerste plaats voor de mensen.

Het vrije initiatief, ruimte voor creativiteit (creatieve mensen), de vrijwillige inzet (vrijwilligerswerk), gezonde verenigingen en ondernemingen, … Het zijn stuk voor stuk onderwerpen die me nauw aan het hart liggen en die ik vol overtuiging verdedig. De overheid moet kansen geven en de mensen stimuleren, en niet alles van bovenaf regelen en opleggen. Dit geldt zowel voor het onderwijs en de culturele sector, als voor de economie en de zorgsector.

Ik kies voor steden op mensenmaat: een dynamische plaats met culturele uitstraling, die ook opnieuw aantrekkelijk is om te wonen en te werken, en waar mensen zich veilig voelen.
Verder ijver ik al jarenlang voor een leefbaar platteland: een platteland met veel open ruimte, en met blijvende kansen voor een duurzame land- en tuinbouw. Maar daarnaast moet er op de 'buiten' ook ruimte blijven voor de mensen. Gezinnen moeten er kunnen wonen en werken, zich kunnen ontspannen en genieten ook. Leven met meer kwaliteit en minder betutteling.

Tot slot eis ik ook meer aandacht voor onze gezinnen: een dertiende maand kinderbijslag in september voor alle kinderen, en de invoering van het gratis leerplichtonderwijs kunnen daartoe bijdragen. Maar ook een rechtvaardig pensioen is belangrijk: dit betekent eerst en vooral een verhoging van de laagste pensioenen, maar ook een welvaartsvastheid van alle pensioenen.

Familie

Jos is gehuwd met Kristien Beck en vader van vier kinderen: Barbara (°1981), Pieter (°1983), Klara (°1986) en Pauwel (°1989). De politicus studeerde af als jurist aan de KUL en volgde ook meerdere cursussen Landbouweconomie aan diezelfde universiteit. Jos was ook nationaal leider van de Katholieke Landelijke Jeugd (1974-1979) en directeur van het Technisch Instituut Sint-Isidorus te Sint-Niklaas (1979-1991).

Zijn politieke loopbaan startte hij in 1991 als senator. In 1995 werd hij verkozen als Vlaams volksvertegenwoordiger. Jos was ruim 12 jaar schepen voor CD&V in de stad Sint-Niklaas. In zijn zeldzame vrije tijd geniet Jos van zijn tuin (hij houdt er o.a. enkele Brakelse kippen en een haan) of maakt hij een stevige wandeling. Als jongste zoon uit een groot boerengezin, draagt hij ook de ruitersport een warm hart toe. Zelf is de Waaslander geen ruiter - laat staan een cowboy - maar een mooi dressuurnummer, een jumping of een menwedstrijd weet hij wel te appreciëren.

Curriculum Vitae

 • geboren te Aalter op 15 maart 1950. In 1957 verhuisd van Lotenhulle naar Sint-Niklaas
 • licentiaat in de rechten, onderscheiding, KUL. Volgde daarna nog: aggregaat voor het secundair onderwijs en landbouweconomie, boekhouden en financiering aan de landbouwfaculteit, KUL.
 • gehuwd, vader van vier kinderen.
 • nationaal leider K.L.J., juli 1974 - augustus 1979.
 • directeur Technisch Instituut Sint-Isidorus, september 1979 - december 1991.
 • senator einde december 1991 – mei 1995.
 • Vlaams volksvertegenwoordiger kieskring Sint-Niklaas-Dendermonde, mei 1995 – juni 1999.
 • Vlaams volksvertegenwoordiger kieskring Sint-Niklaas-Dendermonde, 13 juni 1999 - 13 juni 2004.
 • Vlaams volksvertegenwoordiger kieskring Oost-Vlaanderen, 13 juni 2004 - 7 juni 2009.
 • schepen stad Sint-Niklaas, 1 januari 1995 - 27 augustus 2004, 1 januari 2007 - 25 september 2009
 • gemeenteraadslid Sint-Niklaas, 1 januari 1989 - heden
 • Vlaams volksvertegenwoordiger kieskring Oost-Vlaanderen, 7 juni 2009 - heden