You are hereOnderwijs

Onderwijs

warning: Creating default object from empty value in /customers/e/5/a/josdemeyer.be/httpd.www/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 34.

Doctoreren niet ontmoedigen

doctoreren.jpg

Doctoreren niet ontmoedigen
Het behalen van een doctoraat mag zeker niet ontmoedigd worden, antwoordde minister Crevits van Onderwijs op een vraag van Vlaams parlementslid Jos De Meyer. Die had opgemerkt dat het behalen van een doctoraatsdiploma voor sommige studenten zou kunnen leiden tot een latere pensioendatum.
Wereldwijd kiezen steeds meer jongeren na hun universitair masterdiploma voor het behalen van een doctoraat. Met dat extra diploma komen ze ook vaker dan vroeger terecht in het bedrijfsleven.

Levenslang leren in Vlaanderen mag beter scoren!

levenslang leren.jpg

Het aandeel van de bevolking dat ook na de leerplicht deelneemt aan onderwijs of vorming (bij ons ongeveer 7%) ligt in Vlaanderen nog steeds lager dan het Europese gemiddelde, bevestigde minister Crevits van Onderwijs na een vraag hierover van Vlaams parlementslid Jos De Meyer.

Samen met minister Crevits op bezoek in een OKAN-klas in Dendermonde

OKAN-klas Dendermonde.jpg

Ruim 3900 anderstalige nieuwkomers krijgen op dit moment onthaalonderwijs voor anderstaligen in het gewoon Nederlandstalig secundair onderwijs. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits bekend gemaakt tijdens haar bezoek aan een OKAN-klas in het Oscàr Romerocollege in Dendermonde. Sinds het begin van het schooljaar is het aantal anderstalige nieuwkomers in het gewoon secundair onderwijs in het Nederlandstalig secundair onderwijs bijna verdubbeld. In Dendermonde woonde minister Crevits een les bij en ontmoette ze directies en leerkrachten.

Vluchtelingencrisis - Scholen kunnen aanvragen indienen voor huur van tijdelijke klassen

Minister Hilde Crevits.jpg

Schoolbesturen kunnen vanaf vandaag een aanvraag indienen voor de plaatsing van tijdelijke klassen. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits in het Vlaams Parlement geantwoord op een vraag van Jos De Meyer (CD&V).

Minimumpakketten kritisch bekijken

minimumpakketten.JPG

Minimumpakketten, waarmee een school meer uren krijgt dan waar ze volgens de telling recht op heeft, zijn soms nodig om de vrije schoolkeuze te garanderen, maar is het dan logisch dat die school leerlingen mag weigeren of dat ze die uren gebruikt in andere afdelingen?
De minister gaat in op mijn vraag om dat te onderzoeken.
Hieronder staat een link naar het volledige verslag:
https://www.vlaamsparlement.be/commissies/commissievergaderingen/1022270...

Inschakelingspremie: evaluatie na 1 februari!

Minister Hilde Crevits.jpg

Jos De Meyer vraagt minister Crevits om de maatregelen i.v.m. het recht op inschakelingspremie na 1 februari te evalueren en mogelijks bij te sturen.

Klik voor het volledige verslag op onderstaande link:
http://ow.ly/X0pTm

Gelijke bezoldiging directies Basisonderwijs prioritair bij financiële ruimte!

directeur gezocht.jpg

Vlaams volksvertegenwoordiger Jos De Meyer kaartte in de commissie Onderwijs van het Vlaams parlement de problematiek aan van de bezoldiging van directies Basisonderwijs op basis van het leerlingenaantal van hun school. Directeurs van scholen met 350 leerlingen en meer worden bezoldigd volgens weddeschaal A, directeurs van scholen met 180 tot 349 leerlingen krijgen salarisschaal B, en directeurs van scholen met minder dan 180 leerlingen krijgen salarisschaal C.

Aflossingplan op maat voor leningen nationaal waarborgfonds

leeg leslokaal.jpg

Verscheidene scholen die nog bouwleningen moeten afbetalen aan het Nationaal Waarborgfonds zijn daardoor in financiële problemen geraakt. Die leningen werden immers afgesloten in periodes van hoge interestvoeten, en de afbetaling eiste een onevenredig groot aandeel op van de werkingskosten van de scholen. Reeds jaren brengen we deze problematiek ter sprake, en nu komt er eindelijk een oplossing met een stappenplan dat ondertussen ook is doorgesproken met de federale overheid.

Samenwerkingsproject lerarenopleiding

KU Leuven.jpg

Afgestudeerde masters die in het onderwijs willen werken, moeten naast hun vakdiploma ook nog een onderwijsbevoegdheid halen. Vroeger gebeurde dat meestal aan de universiteit zelf, in de aggregaatsopleiding, maar een groeiend aandeel afgestudeerden kiest tegenwoordig voor een cursus aan een centrum voor volwassenenopleiding.

De KU Leuven start vanaf volgend academiejaar met een pilootproject waarin ze gaat samenwerken met enkele centra voor volwassenenonderwijs die zo’n traject lerarenopleiding aanbieden, antwoordde minister Crevits van Onderwijs op een vraag van Vlaams parlementslid Jos De Meyer.

Vlaams onderwijs vervrouwelijkt verder

vrouw.jpg

Het onderwijs in Vlaanderen vervrouwelijkt verder, antwoordde minister Crevits van Onderwijs op een vraag van Vlaams parlementslid Jos De Meyer.
De vervrouwelijking van het onderwijs doet zich niet enkel in Vlaanderen voor. In alle OESO-landen samen bedroeg het gemiddelde percentage vrouwen 97% in het kleuteronderwijs, 82% in het lager onderwijs, 67% in het lager secundair onderwijs en 57% in het hoger secundair onderwijs. Die percentages liggen in de buurt van de cijfers voor Vlaanderen.