You are hereOnderwijs

Onderwijs

warning: Creating default object from empty value in /customers/e/5/a/josdemeyer.be/httpd.www/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 34.

Opleiding voor vertrouwenspersonen om psychosociaal welzijn in onderwijs te verbeteren

20170109-minister Hilde Crevits.jpg

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits start met een opleiding voor vertrouwenspersonen om het psychosociaal welzijn van het onderwijspersoneel te verbeteren. In een eerste fase is het de bedoeling 160 vertrouwenspersonen op te leiden. Dat heeft de CD&V-minister in het Vlaams Parlement geantwoord op vragen van Vera Celis (N-VA) en Jos De Meyer (CD&V).

Sterk toegenomen internationalisering in het Vlaamse hoger onderwijs

Minister Hilde Crevits.jpg

In de periode 2006-2015 is het aantal Vlaamse studenten met buitenlandse studie-ervaring gestegen met niet minder dan 80%, bleek uit de cijfers die Vlaams parlementslid Jos De Meyer opvroeg bij minister Crevits van Onderwijs.

Nog tien leerkrachten betaald op non-actief, "in het belang van de dienst"

leraar - foto hln.jpg

De Vlaamse overheid betaalde vorig schooljaar nog de wedde van tien leerkrachten (of directeurs) die door schoolbesturen op non-actief gezet zijn zonder dat daarvoor bij de overheid een expliciete reden moest opgegeven worden. Die mogelijkheid is in 2013 afgeschaft.

Aantal leerlingen die problematisch afwezig zijn in 7 jaar tijd verdubbeld

 Thinkstock.jpg

Het aantal leerlingen die problematisch afwezig zijn, is in 7 jaar tijd verdubbeld. Dat stelt Vlaams parlementslid Jos De Meyer (CD&V). Hij baseert zich daarbij op cijfers van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits.
Leerlingen die meer dan 30 halve dagen spijbelen, worden beschouwd als "problematisch afwezig." Het aantal van die problematische afwezigheden is op zeven jaar tijd ongeveer verdubbeld, zegt De Meyer. Het gaat om cijfers van het schooljaar 2014-2015. De cijfers van het voorbije schooljaar zijn nog niet beschikbaar.

Leerkrachten werken veel meer dan 20 of 22 uren!

Minister Hilde Crevits.jpg

Jos De Meyer bleef niet steken in de “van-20-naar-22-lesuren”-kwestie, die overigens volkomen onterechte connotaties ceëert m.b.t. het vermeende gemakkelijke leven van leraren, zoals De Meyer dat nadien ook aanhaalde, en trok de zaak van het Loopbaanpact terecht open naar de aantrekkelijkheid van het lerarenberoep aan het begin én het einde van de loopbaan. Bovendien liet De Meyer zien dat hij de geschiedenis kent. Dat is altijd een voordeel.

Begeleiding van startende directies

Foto Bruno Van Gasse.JPG

Het thema van het grote aandeel van psychosociale aandoeningen in het ziekteverzuim bij vooral directieleden kwam al meermaals aan bod bij parlementaire vragen. Onderwijscommissaris Jos De Meyer deed via zijn vragen nu enkele bijkomende suggesties en koppelde de zaak ook aan het hangende thema van belastende (zware) beroepen.

Naar een elektronische lerarenkaart?

lerarenkaart.jpg

Er wordt nagedacht over de invoer van een elektronische lerarenkaart, antwoordde minister Crevits van Onderwijs op een vraag van Vlaams parlementslid Jos De Meyer.

Crevits wil mediacampagne om lerarenopleiding te promoten

1ste-schooldagDSC_7619.jpg

Onderwijsminister Hilde Crevits denkt aan een mediacampagne om het beroep van leraar opnieuw populair te maken. Dat zei ze in het Vlaams parlement na vragen van Vera Celis (N-VA) en Jos De Meyer (CD&V).
Het aantal studenten aan de lerarenopleiding van de Vlaamse hogescholen is dit academiejaar gedaald met meer dan 5 procent ten opzichte van het vorige academiejaar en zelfs met 15 procent in vergelijking met 5 jaar geleden. De daling is dit jaar het grootst bij de opleiding kleuteronderwijs, gevolgd door lager en secundair onderwijs.

“Geletterdheid Nederlands” naast beroepsopleidingen in het volwassenenonderwijs

CVO.jpg

Nieuwe opleidingen in het volwassenenonderwijs moeten maatschappelijk relevant zijn, bevestigde minister Crevits van Onderwijs aan Vlaams parlementslid Jos De Meyer.
Sinds september 2014 zijn niet minder dan 409 nieuwe studierichtingen geprogrammeerd in verschillende centra voor volwassenenonderwijs. 92 daarvan zijn opleidingen “geletterdheidsmodule Nederlands en Leren leren”. Deze nieuwe opleiding is een buitenbeentje, de andere zijn beroepsgerichte opleidingen, en die zijn gekoppeld aan een door de Vlaamse Regering goedgekeurde beroepskwalificatie.

Na hun vijftigste kiezen leerkrachten massaal voor deeltijds werk

2016-10- Jos.jpg

Zo'n vier op de tien leerkrachten boven de 50 jaar kiezen voor deeltijds werk. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) aan Vlaams parlementslid Jos De Meyer (CD&V).
Op een totaal aantal van 122.741 voltijdse personeelsleden telde het Agentschap voor Onderwijsdiensten op 3 oktober van dit jaar 33.435 personeelsleden met deeltijdse dienstonderbreking (na een periode van voltijds werk), of 27,24 procent in alle onderwijsniveaus behalve de universiteiten.